Šimkovičovej ministerstvo pripravuje úpravu štátnej hymny, nová verzia má byť viac monumentálna a nápaditá

23.10.2024 (SITA.sk) – Rezort kultúry v spolupráci so Slovenskou filharmóniou pripravuje úpravu štátnej hymny. Hymna tak dostane nový aranžmán po 32 rokoch. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR s tým, že tento krok má za cieľ priniesť hymnu v novom hudobnom šate. Podľa ministerstva to podčiarkne jej význam a dôležitosť ako štátneho symbolu.

Ministerstvo pripomenulo, že korene slovenskej hymny siahajú do revolučného obdobia štúrovskej generácie a v roku 1918 sa stala súčasťou česko-slovenskej hymny.

Nová hymna bude viac monumentálna

Po vzniku samostatnej SR sa od roku 1993 hrávajú prvé dve slohy v úprave skladateľa Martina Burlasa. Počas troch desaťročí sa mnohí hudobníci a skladatelia snažili priniesť nové variácie slovenskej hymny, no až teraz sa realizuje oficiálny projekt na jej úpravu,” uviedlo ministerstvo.

Ako rezort priblížil, úlohy upraviť štátnu hymnu sa zhostil slovenský skladateľ, dirigent a producent Oskar Rózsa. Ten spolupracuje so Slovenskou filharmóniou, Bratislavským chlapčenským zborom a Detským zborom Slovenského rozhlasu. Podľa slov ministerstva bude nová verzia hymny viac symfonická, monumentálna a nápaditá. Text a nápev zostávajú rovnaké.

Projekt nového aranžmánu štátnej hymny bol plánovaný už dlhšie. Myšlienka oživiť a modernizovať hymnu vznikla v roku 2011, keď Oskar Rózsa prvýkrát predložil svoj návrh ministerstvu kultúry. Dnešné vedenie rezortu sa v spolupráci so Slovenskou filharmóniou rozhodlo tento projekt po rokoch skutočne zrealizovať,” informovalo ministerstvo a súčasne reagovalo aj na skeptický postoj niektorých médií a verejnosti.

Čelia nepochopiteľnej kritike

Zatiaľ čo financovanie rôznych podujatí, ktoré propagujú progresívnu kultúru je v médiách prijímané pozitívne, snahy o modernizáciu a propagáciu slovenských symbolov, akým je aj hymna, často čelia nepochopiteľnej kritike,” vyhlásilo ministerstvo a zdôraznilo, že nová verzia hymny je súčasne snahou o jej priblíženie aj mladým ľuďom. Tí by podľa rezortu mali pri jej počúvaní cítiť hrdosť a osobné spojenie.

Cieľom je, aby štátna hymna bola pre všetkých Slovákov zdrojom národnej identity, jednoty a pozitívnych hodnôt,” uzavrelo ministerstvo.

Opozícia je k rozhodnutiu ministerstva kultúry zmeniť hymnu kritická. Podľa hnutia Slovensko ide o absurdný krok, obzvlášť v čase, keď vláda všetko zdražuje. Slovenská hymna podľa hnutia vyjadruje vzťah slovenského národa k histórii, hrdosť, lásku ku krajine a odvahu Slovákov.

Nevidia preto žiaden dôvod na to, aby bola zmenená. Hnutie Slovensko v tejto súvislosti súčasne požiadalo ministerstvo, aby zverejnilo dôvod zmeny hymny a tiež to, koľko peňazí rezort na túto aktivitu vynakladá.

Viac k témam: skladateľ, Slovenská hymna
Zdroj: SITA.sk – Šimkovičovej ministerstvo pripravuje úpravu štátnej hymny, nová verzia má byť viac monumentálna a nápaditá © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

%d blogerom sa páči toto: