Liberáli dávajú transakčnú daň na Ústavný súd, žiadajú pozastavenie účinnosti zákona (video)

23.10.2024 (SITA.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je presvedčená, že právna úprava zavedenia transakčnej dane, ktorá je súčasťou konsolidačného balíčka, je v rozpore so slovenskou ústavou a môže byť aj v rozpore s európskym právom.

Obráti sa preto na Ústavný súd SR a bude žiadať pozastavenie účinnosti zákona. Zároveň vyzýva vládu, aby pre ochranu slovenskej ekonomiky, podnikateľov a konkurencieschopnosti túto daň zrušila.

Škodlivá transakčná daň

„Transakčná daň je absolútne škodlivá. V eurozóne nie je krajina, ktorá by túto daň mala. Ak by chcel niekto ublížiť slovenskej ekonomike, ťažko by sa našlo lepšie riešenie,“ povedal poslanec za SaS Marián Viskupič. Podľa neho reálne hrozí, že Európska únia bude mať so zavedením tejto dane na Slovensku problém a môže ju zastaviť.

„Sme presvedčení, že nielen spôsob, akým sa konsolidačný balíček vrátane transakčnej dane dostal do parlamentu, je v rozpore so základnými princípmi, na ktorých stojí právny štáty,“ dodala poslankyňa Mária Kolíková.

Absencia verejnej diskusie

Podľa nej chýbala odborná, ako aj široká verejná diskusia o dopadoch transakčnej dane, ktorá je ojedinelá. Nezaradená poslankyňa Martina Holečková doplnila, že transakčná daň veľmi uškodí mimovládnym neziskovým organizáciám, ktoré prídu takto o množstvo peňazí.

Pýta sa vlády, kto bude rozhodovať o tom, ktoré neziskovky budú mať výnimku z platenia tejto dane, či medzi nimi bude napríklad aj Transparency International, ktorá kontroluje transparentnosť politických strán, čo sa niektorým politikom nepáči. Dodala, že ak vláda nedokáže transakčnú daň zrušiť, nech z nej aspoň vyjme všetky neziskovky a nerobí z nich strašiaka.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Konsolidačný balíček, transakčná daň
Zdroj: SITA.sk – Liberáli dávajú transakčnú daň na Ústavný súd, žiadajú pozastavenie účinnosti zákona (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

%d blogerom sa páči toto: