Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video)

14.6.2024 (SITA.sk) – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) splnil svoje poslanie pri eliminácii násilnej trestnej činnosti a inej organizovanej kriminality, avšak v dnešnej dobe prokuratúra vie zabezpečiť postihovanie tejto kriminality aj v podmienkach krajských prokuratúr, okresných prokuratúr a generálnej prokuratúry.

V rozhovore pre agentúru SITA to povedal bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta. Doplnil, že v tejto súvislosti nevidí žiadne riziko pre štát a trestnú politiku štátu, že by štát nedokázal plnohodnotne bojovať s organizovanou formou kriminality, s korupciou alebo s trestnými činmi poškodzujúcimi finančne záujmy Európskej únie.

V dobe vzniku bol opodstatnený

Remeta pripomenul, že ÚŠP vznikol v roku 2004, pričom jeho vznik bol v tom období podľa jeho názoru opodstatnený, keďže stav kriminality a jej nebezpečnosť v spoločnosti si vyžadovala prijať určité, na tú dobu špecifické prostriedky a opatrenia.
„Po 20 rokoch v roku 2024 je možné hodnotiť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry ako legitimnú snahu štátu primerane racionálne využívať finančné prostriedky štátu na postihovanie kriminality,“ skonštatoval krajský prokurátor.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/studio-sita-omsenie-judr.-rastislav-remeta-phd.-krajsky-prokurator-krajska-prokuratura-bratislava.mp4

Krajské prokuratúry sú plne vybavené

Krajské prokuratúry sú podľa Remetu plne vybavené na to, aby postihovali trestnú činnosť v kompetencii ÚŠP.

„Vzhľadom aj na štatistické ukazovatele nápadu trestnej činnosti a počet obžalôb podaných Úradom špeciálnej prokuratúry si osobne myslím, že tento charakter trestnej činnosti absolútne vedia vykryť pri jeho zákonnom postihovaní, čo sa týka kapacít odborného substrátu, krajské prokuratúry. A v podstate za necelé tri mesiace krajské prokuratúry absolútne zvládajú tento typ agendy,“ dodal Remeta.

Viac k témam: bratislavský krajský prokurátor
Zdroj: SITA.sk – Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

%d blogerom sa páči toto: